Llondro

Segons el Diccionari normatiu valencià, la paraula llondro té dos accepcions. Una es ‘curt d’enteniment’, o, el que és el mateix, ‘alficòs’, ‘borinot’, ‘cap de suro’, ‘idiota’ i tantes mes, i l’altra ‘vaixell de rems i veles llatines més menut que la galiota i la sagetia’.  

Evidentment, en una página on el protagonista principal i únic es el vaixell, no anem a parlar de ‘borinots’ i ‘caps de suro’, encara que algun n’hi hauria entre els seus tripulants.

Anem a parlar un poquet de l’embarcació anomenada llondro, coneguda en castellà com a londro o londra, hui desapareguda, però molt estesa i activa en el seu temps per la conca mediterrània de València i Catalunya.

A Benidorm és més o menys popular, no perquè hagen molts llondros, que algun pot haver-hi, sinó perquè en un d’ells, remolcat fins a la platja quan navegava sense govern, va arribar a la nostra ciutat la imatge tan venerada huì de la Mare de Dèu del Sofratge. I encara que el seu viatge no va ser plaent del tot, va tindre un final feliç a l’alba del 15 de març de 1740, eixe dia, uns xiquets que jugaven entre les cendres del llondro, cremat per disposició de les autoritats per por a la pesta, van trobar ‘intacta i lluenta, una figura de fusta de la Mare de Déu amb el xiquet en braços, que el vaixell tènia a la popa’.

Però això és una altra història i per a conéixer-la millor, haureu de consultar els escrits dels savis i erudits que més saben de la matèria; Pere María Orts i Bosch, Rafael Alemany Ferrer o Francisco Amillo Alegre.

El llondro, igual que la polacra, naix al segle XV per a donar batalla al xabec barbaresc. Era una nau de guerra menuda, d’un sol pal de vela llatina que també podia desplaçar-se a rem.

Amb el pas del temps, quan augmenta el calat i ja posseeix coberta i pren forma de vaixell més gran i robust, comença també a utilitzar-se per a la pesca i el transport de mercaderies, sense deixar de costat el seu esperit guerrer, doncs malgrat prevaldre la capacitat de càrrega i la robustesa en detriment de la velocitat, es continua usant contra el cors nord-africà, sempre que la presa a capturar siga més xicoteta i lenta que el propi llondro.

En el segle XVII, ja amb dos mastelers, i fins i tot tres, veles redones i llatines i sense rems, a causa de la seua generosa capacitat de càrrega es converteix en vaixell de cabotatge, podent transportar fins a tres-centes tones de mercaderies. En un d’estos, segurament de tonatge i dimensions menors, va ser on es va trobar ‘intacta i lluenta’ la imatge de la Mare de Deu.

Amb l’auge del pailebot en el segle XIX, més maniobrer, ràpid, amb menys tripulació i per tant més rendible, el nostre protagonista va anar perdent terreny fins a quedar totalment obsolet i desaparéixer abans d’acabar eixe segle.

A Benidorm, el nivell de popularitat del llondro ascend fins al punt de tindre el reconeixement popular per ser la nau on es va trobar la Mare de Deu del Sofratge, a més de comptar amb un carrer i una Penya amb el seu nom. Més no es pot demanar, en cap lloc es té tan present esta embarcació, absent de la mar i de la memòria fa tant de temps.

El carrer es el de la Nau Llondro, merescut i probablement l’únic dedicat a esta nau en tot el país, però al quin al meu entendre, li sobra en el rètol el mot nau, doncs, òbviament un llondro és una nau i no cal mes concreció.

La penya que empra el nom, es la Penya El Llondro, que des de 2003, dona suport a les festes de la ciutat amb la seua animada i infatigable presència.

Hui dia el llondro perviu a  Benidorm i poc mès, si furgues en la xarxa no és difícil que t’el trobes associat al nom de la Mare de Deu del Sofratge, al de un carrer o al de una penya, en qualsevol cas, quasi sempre lligat a la nostra ciutat.

B. M.

El meu agraïment als tres savis i també a Juan García (web Todo a Babor) i a Román Sánchez (web Navegar es Preciso).

 

Cuaderno de Bitácora

La última fotografía del trasatlántico Príncipe de Asturias

Con toda seguridad, esta fue la última fotografía tomada del trasatlántico ‘Príncipe de Asturias’, orgullo de la naviera Pinillos y de la flota trasatlántica española. En la fotografía de Manuel Belda, tomada a menos de doscientos metros de distancia desde la cubierta del ‘Infanta Isabel’, el correo trasatlántico ‘Príncipe de Asturias’ se muestra veloz y

Leer más »

Pedro Cortés Barceló, fundador del primer hotel de Benidorm

Rafael Alemany Ferrer L ’atractiu de Benidorm com a destinació turística es documenta des de la primeria de segle xix, si bé no és fins a la segona meitat d’eixe segle quan trobem les primeres manifestacions d’una embrionària indústria turística. El 1893, Francisco Ronda Galindo obri un “Grande establecimiento de baños de mar de la Virgen

Leer más »

El nacimiento de la navegación a vapor

MANOLO RIVES Tras diversos experimentos realizados en el siglo XVIII, cabe el honor al ingeniero inventor norteamericano Robert Fulton de haber construido el primer buque de vapor digno de esta denominación, botado en 1807 con el nombre de ‘Clermont’ en el puerto de Nueva York.Las embarcaciones movidas por una máquina empezaron a ser muy usadas a partir

Leer más »

El retratista de barcos y la evolución en la construcción naval

Una reflexión breve sobre los retratistas de barcos actuales podría resumirla en que no se diferencian en nada con respecto a los retratistas navales del siglo XVIII. La arquitectura naval siempre ha estado y está en continua evolución. Los galeones, fragatas o veleros de cuatro palos ya eran una innovación que muchos veían como algo

Leer más »

El hundimiento del vapor J. B. Llovera 

Construido originariamente como yate en los astilleros Cunliffe & Dunlop Ltd. en de Glasgow en 1880 y botado con el nombre de Amy, pasó posteriormente a llamarse Louisse y más tarde Asteria, para acabar en 1910 como JB Llovera bajo la contraseña de la Compañía Valenciana de Vapores Corros de África. El 15 de julio

Leer más »

El naufragio del vapor Mariano Benlliure

          Capitán: José Miguel Segarra Segarra La Vila Joiosa 1870 – Canal de San Jorge 1915 La tarde del 27 de diciembre de 1915, en las islas Sorlingas, archipiélago inglés que señala el límite noroccidental del Canal de La Mancha, situado al oeste de la costa de Cornualles, naufragó el vapor de

Leer más »